Kategoriler
Genel

Bir enstrüman çalmayı öğrenmek

Müziği seviyor ve uzun süredir çeşitli sebeplerle ertelemekte olduğunuz bir enstrümanı çalmayı öğrenmek istiyorsunuz. Hangi enstrümanı öğreneceğinize karar verdiyseniz zaten önemli bir karar aşamasını geçmişsiniz demektir. Bununla birlikte öğrenmek istediğiniz enstrüman sizin için çeşitli fiziksel nedenlerle uygun olmayabilir. Ama bunlara karar vermek de epeyce zor. Sadece bazı genellemelere değinelim. Örneğin kontrbas çalmak istiyorsunuz fakat boyunuz oldukça kısa. Boyunuzu uzatmak ya da kontrbası kısaltmak sözkonusu olamayacağından bir fiziksel zorlukla karşı karşıyasınız demektir. Ya da bir nefesli çalgı çalmak niyetindesiniz fakat nefes güçlüğü yaşıyorsunuz. Uzun ve kuvvetli bir üfleme yapamayacak durumdaysanız yine bir güçlükle karşı karşıyasınız demektir. Örnekler her enstrümana göre çoğaltılabilir. Bu aşırı istisnai durumları bir kenarda tutarak altını çizerek vurgulamak gerekir ki bir enstrümanı çalmaya karar vermişseniz sizi o enstrümandan çıkan sesleri çıkarmaya iten çok güçlü nedenler oluşmuştur. Bu bir sevgi bağıdır. Sizi o sese bağlayan birşeyler olmuştur. Denemek gerekir. Fakat bu denemeye teşebbüs etmeden önce bir görüş almakta fayda vardır. Yukarıdaki örneğimizde olduğu gibi kontrbas çalmak üzere yola çıkıp gidip enstrümanı satın aldınız fakat sonradan boyunuzun bu enstrümanı çalabilmek için biraz kısa kaldığını öğrendiniz. Geri dönüşü oldukça zor olan bir yatırım olabilecektir bu.

Bazen de sizi müziğe bağlayan nedenler bir enstrümanın sesine tutkuyla bağlanmak olmayabilir. Sevdiğiniz melodileri herhangi bir enstrümanla seslendirmek istiyor olabilirsiniz. Bu durumda piyano veya türevi bir tuşlu çalgı hemen hemen birçok kimse için uygun olabilir. Piyanoyu diğer bazı enstrümanlardan ayıran çok önemli bir özelliği her an çalmaya hazır durumda olmasıdır. Ne mi demek istiyoruz. Şunu demek istiyoruz. Örneğin keman çalmak için enstrümanı kutusundan çıkarıp yayı gerip yaya reçine sürerek akordu yapmak gerekir. Bu durumda bile henüz hazır sayılmayabilir. Çünkü bu çalgıda hangi sesin hangi telin neresinden elde edileceği uzun birtakım çalışmalardan sonra ulaşılabilecek bir beceridir. Zira flüt için de benzer şeyler söylenebilir. Enstrümanı kutusundan çıkarıp parçaları birleştirip akortlayarak çalınacak duruma getirmek gerekir. Oysa piyano ya da benzeri bir tuşlu çalgıya ilk dokunuşta ses verir, çalmaya hazırdır. Belki de bu nedenledir ki sadece Mühürdar Müzik Kursu’nda değil birçok yerde en fazla tercih edilen enstrümanın piyano olduğu görülür.

Elektronik enstrüman üretimini kolaylaştıran teknolojik gelişmeler özellikle elektronik piyanoların kolayca evlere girmesini sağlamıştır. Akustik piyanolar da yakın geçmiştekine göre daha mütevazi fiyatlara satın alınabilir hale gelmiştir. Bu nedenlerle müzik yapma arzusunu hangi enstrümanda gerçekleştirmek istediğine karar vermemişseniz bu piyano olabilir.

Kategoriler
Genel

Online dersler

Online dersler de pandemi süreciyle birlikte hayatımıza girdi. Bu konuda gelen talepleri biz de elimizden geldiğince karşılamaya gayret ediyoruz. Bu vesileyle konu hakkındaki gözlemlerimizi paylaşmak isteriz. Bunlar öğretimi yapılan çalgıya göre farklı özellikler göstermektedir. Bazı çalgılar için karşılaştırmalı olarak daha elverişli görünebilir. Örneğin piyano bu bakımdan diğer birçoğuna göre daha avantajlı bir konumdadır. Şöyle ki keman, gitar, flüt gibi akort gerektiren bir çalgıyı çalmaya başlamadan önce titiz bir akort gerekir ve aksi halde enstrümandan müzikal bir ses elde edilemez. Çalgıyı ilk kez çalmaya başlayacak kişinin ilk dersten itibaren kendi akordunu yapabilmesi kolay iş değildir. Yapabilen olur mu? Belki. Ama özellikle küçük öğrencilerin yardımsız olarak bunu yapabilmesi hiç kolay değil.

Bazı teknik olanaklara değinecek olursak: Online derste ses ve görüntü iletiminin kalitesi dersin kalitesinde de en önemli etkenlerden biridir. İyi ve eşzamanlı bir ses elde edilemiyorsa iki taraf iletişim sorunları yaşayacaktır ki mevcutta yaygın olarak kullanılan telefon, tablet, bilgisayar gibi ortamlarda yüksek kalitede bir ses ve görüntü iletimi beklenmez. Ayrıca kullanılan internet altyapısı da kimi zaman dezavantaja dönüşebilir.

Kısacası online ders taleplerine elimizden geldiğince cevap vermeye çalışıyor olsak da yüzyüze eğitimdekiyle karşılaştırılabilir bulmuyoruz. Bu konudaki talepleri anlayışla karşılıyoruz fakat tüm tedbirlere uyulmak koşuluyla yüzyüze eğitimi tercih ederiz.

Konuyla ilgili sorularınız ya da merak ettikleriniz için bize muhurdarmuzik@gmail.com adresinden yazabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Kategoriler
Genel

Keman dersleri.

Kemandan sözetmeden önce kısaca yaylı çalgılardan bahsedelim. Yaylı çalgılar olarak adlandırılan bu enstrüman gurubu genellikle at kuyruğundan elde edilen malzemeyle yapılan veya sentetik olarak üretilen yay ile çalınır. Fakat bu enstrüman gurubunun daha önemli özelliği “perdesiz” denilen kategoride yer almasıdır. Perde olarak adlandırılan ve gitar ya da benzeri başka enstrümanlarda da kullanılan tellerin altına yerleştirilen çubuklar seslerin yerlerini belirler. Yani herhangi bir perdeye basıldığında örneğin do sesi elde ediliyorsa bir sonraki perdeden ondan sonra gelen ses elde edilir. Burada sözünü edeceğimiz keman ve ait olduğu guruptaki yaylı çalgılarda bu perdeler bulunmaz. Bu nedenle bunlara perdesiz enstrüman denir. O halde hangi sesin nerede elde edileceği nasıl anlaşılacaktır. İşte bu durum yaylı çalgıların diğerlerine göre daha zor olarak bilinmesinin nedenlerinden biridir. Fiziki bir perde olmamasına rağmen uzun ve sabırlı bir çalışmayla seslerin elde edileceği yerlerin öğrenilmesi gerekir. Tüm enstrüman çalışmaları olabildiğince sürekli ve kararlı bir çalışmayı gerektirir. Bu anlamda yaylı çalgılar daha fazla titizliği hak eder. Sabır sebat ve titiz bir uğraş olmadan enstrümandan temiz sesler elde edilemez yani iyi müzik yapılamaz. Kurumumuz bu anlamda sabırlı ve titiz hocaların gayretiyle tüm yaylı çalgılarda olduğu gibi kemanda da 1986’dan bu yana yakaladığı çizgiyi sürdürmektedir. Keman eğitimimiz konusunda sizleri daha yakından bilgilendirmeye davet ediyoruz.

Kategoriler
Genel

Nazım Hikmet

Nazım Hikmet Kadıköy Mühürdar Müzik Kursu’nun karşı sol çaprazında bulunan birkaç adım uzaklıkta Dumlupınar Sokak 22 numaralı adreste oturmuştur. Konuyla ilgili Müfit Can Saçıntı’nın Facebook’ta paylaştığı bilgiler için linke tıklayınız: https://www.facebook.com/MufitCanSacinti/photos/i%C5%9Fte-naz%C4%B1m-hikmetin-kad%C4%B1k%C3%B6ydeki-evi-dumlup%C4%B1nar-sokak-no-22-a-kaynak-emin-karaca%C5%9F/1727950140589987

Kategoriler
Genel

Mühürdar’da bir sahaf

Kadıköy’ün en eski sahaflarından Lütfü Seymen Mühürdar Caddesi üzerinde 41 numarada karşı komşumuzdur. Yolu Mühürdar’dan geçen hemen herkesin karşılaştığı bir simadır namı diğer Sakallı Lütfü. 1980’li yıllardan itibaren yaz kış açık alanda sergilediği değerli kitaplarla Kadıköy’e ve bu caddeye değer katan bir kişidir. Kitaplarını Nadir Kitap web satış sitesi üzerinden taramak ve satın almak mümkündür. Aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilir: https://www.nadirkitap.com/lutfu-seymen-roportaji-blog2.html

Kategoriler
Genel

Kadıköy’de müzik yayıncıları.

Kadıköy kültürel çeşitlilik yönünden oldukça canlıdır. Zaman zaman sayfalarımızda bu çeşitlilik hakkında bilgi vermek istiyoruz. Bunlardan biri de çok sayıda yayın kuruluşunun merkezinin Kadıköy’de bulunmasıdır. İlçemizde bulunan müzik yayıncılarından biri de Nota Yayıncılıktır. On beş yıl kadar bir süredir sadece müzik kitapları yayınlayan kurumun web adresi: www.notamuzik.com

Müzik yayıncılığı müzik eğitiminin olmazsa olmazlarından biridir. Nota Yayıncılık müzik eğitimi kitapları yayınlama konusunda kararlı bir çizgi izliyor. İnternet olanaklarının kolaylaştırdığı paylaşımlarla önemli riskler üstlenen müzik yayıncılarının desteklenmesi için orijinal kitapların yayıncısından sağlanması ve telif hakları ihlallerine özen gösterilmesini rica ediyoruz.

Kategoriler
Genel

Bateri dersleri.

Kadıköy Mühürdar Müzik Kursu bateri öğretim programı Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu’nca onaylanmış 2010 programına göre derslere devam etmektedir.

Kategoriler
Genel

Hizmet verdiğimiz ilçeler.

Kursumuz başta Kadıköy Ataşehir Üsküdar Maltepe Kartal Beşiktaş olmak üzere İstanbul’un belli başlı ilçelerinden gelen öğrencilere eğitim vermektedir. Enstrüman derslerimizin yanısıra şan, solfej gibi çalışmaları da sürdürüyoruz. ABRSM sertifika programları alanında eğitim alan öğrencilerimizin yanısıra hobi amaçlı olarak devam eden öğrencilerimiz de bulunmaktadır.

Kategoriler
Genel

Royal Akademi sertifika sınavları.

Kurumsal adıyla ABSRSM hakkında en güncel bilgileri https://tr.abrsm.org/en/ adresinden edinebilirsiniz. Burada kısaca bazı ipuçları vermekle yetinlim. Daha fazla ayrıntı için mail veya telefonla Kadıköy Mühürdar Müzik Kursu’nda sizi sıcak bir çay içmeye bekleriz.

Bu sınavlar derecelendirilmiş müzik sınavlarıdır. Sekiz basamaktan oluşur. Birinci basamak sınavına başlamadan önce istenirse bir hazırlık sınavına girmek de mümkündür. Her sınav için birkaç yıl arayla güncellenen sınav kitaplarında yer alan parçalardan üç tane hazırlamak gerekir. Sınav parçalarının yanısıra gamlar, deşifreler ve işitme testinden oluşan üç bölüm daha bulunur. Yani sınav dört bölümden oluşur. Değerlendirme 150 puan üzerinden yapılır. Parçaların her biri 30 puandır. Gamlar ve deşifre alanı 21’er puan işitme testi ise 18 puan üzerinden değerlendirilir ve 100 puan üzeri geçer olarak değerlendirilir. Bu kurumun Türkiye temsilciliği İzmir’de bulunan Maria Rita Epik Müzik Kursu tarafından yapılmaktadır. Aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz: http://www.mariaritaepikmuzikokulu.com/iletisim/

Kategoriler
Genel

Ne kadar sürede öğrenebilirim?

Bir enstrüman dersine kaydoldunuz ve ne kadar sürede neler yapabileceğinizi neler çalabileceğinizi bilmek istiyor ve bu soruyu soruyorsunuz. Buna doyurucu bir cevap vermek imkansız derecesinde olsa da bazı noktalara değinmek sorunun sahibine bir fikir verebilecektir. Cevap öncelikle kişinin beklentileriyle ilişkindir. Kişi birkaç popüler parçayı çalabildiği zaman amacına ulaştığına inanıyorsa cevap verebilmek biraz kolaylaşır. Eğer daha büyük ölçekteki eserleri çalmayı düşünüyorsa buna ulaşabilmek için düzenli teknik ve teorik çalışmaları günlük bazda ve yeterince çalışmalıdır ki bu erişilecek nokta harcanacak emekle ölçülebilecektir. Kısacası ne kadar zamanda nereye gelinebileceği kişiye göre değişkenlik gösterir. Herkes için geçerli olabilecek bir ilerleme hızı yoktur. Kadıköy Mühürdar Müzik Kursu 1986’dan bu yana kazandığı deneyimle öğrencilerinin piyano, keman, gitar, viyolonsel, flüt, akordeon, şan, Royal Akademi hazırlık süreçlerine katkı yapmaya devam etmektedir.